Gjær
Når man brygger er regelen at bryggeren lager vørter og gjæret lager ølet. Gjærvalg spiller en stor rolle for alle øl, og spesielt for lagerøl. En skikkelig god arbeidshest som leverer et godt resultat hver gang er Fermentis sin W34/70.
Gjæret kommer fra verdens eldste bryggeri som fremdeles er i drift; Weihenstephaner bryggeri. Denne gjærtypen er alltid et trygt valg for stort sett alle typer lagerøl.
I tillegg kommer Fermentis sin Saflager S-189 som stammer fra Hürlimann fra Sveits, en gjærstamme som produserer lettdrikkelig øl med nøytral karakter. Det betyr at maltkarakteren kommer tydeligere frem.
Hvis man er litt mer avansert og setter gjærstarter så er gjær fra Whitelabs alltid gode alternativ; WLP833 er på samme måte som W34/70 en skikkelig arbeidshest som passer perfekt til alle lagerøl.
WLP820 Oktoberfest lager er også en knallgod gjær som er svært passende til de aller fleste typer lagerøl.
Gjæringsprosessen er som med all øl avgjørende for resultatet, og da gjelder det å ha:
1. riktig mengde gjær
2. kontroll på temperaturen under gjæring
3. gjærnæring hvis du bruker fersk gjær
4. rent oksygen hvis du bruker ferskgjær
5. sist, men ikke minst; en god dose TLC (Tender, Love and Care) – med dette mener vi, bruk god tid på å sette deg inn i hvordan du skal behandle gjæren; ingen brå bevegelser, ingen kauking (roping på gjær som man gjør med kveik), ingen dansebandmusikk på radioen og ingen fotball på tven. Gjør man dette, har du det beste utgangspunktet for at gjæren lager ditt perfekte lagerøl for kun deg!